23-10-2020 El Saltiró perd la seva Floreta

La Flora Garcia Plans, la mama de la Rut i de l'Adolf (els actuals responsables de la llar), va fundar la nostra escoleta fa més de 43 anys, a l'antiga casa del seu sogre, just al mateix lloc on és ara, al número 237 del carrer D'Enric Prat de la Riba de L'Hospitalet.

Una història que comença en 1977

La Flora del Saltiró ha estat sempre una dona valenta, d'una edat estupenda, i amb molta empenta. A qui se li podia ocórrer al 1977 convertir una destartalada casota en una llar d'infants? A la Flora! Ella mateixa explica que quan va anar a l'ajuntament a demanar una llicència per poder obrir, ningú no sabia de què parlava.. Es veu que un funcionari va agafar una "olivetti", i li va posar alguna cosa com "Licencia para Guardería".

I com que el seu marit aleshores, en Josep Maria Baqués (el papa de la Rut i de l'Adolf), era un artista de cap a peus, ell mateix es va posar a fer les tauletes, les cadiretes de fusta encantadores, el vaixell que encara tenim per jugar i fins i tot va pintar els murals de l'antic pati.

Quan L'1 de setembre del 1977 finalment va obrir el Saltiró, hi havia quasi més educadores que nens i nenes, en l'única aula de que disposàvem aleshores... Però junt amb els quinze alumnes, hi havia també il·lusió, vocació, ganes de treballar i un projecte a portar endavant: atendre els infants i les seves famílies.

La Flora va ser al timó de l'escola, i ella mateixa cuinava, netejava, pintava quan feia falta, i es va inventar moltes coses i maneres de fer, que encara avui, perduren.

Amb el temps, la seva filla la Rut, es va anar implicant a l'escola, i agafant el relleu en moltes coses, especialment en el vessant pedagògic.

L'altre fill l'Adolf, va arribar molt més tard i es va acabar encarregant del despatx.

 La Flora mica en mica es va anar enretirant del dia a dia, però mai no va deixar de passejar-se per l'escola per donar "brillo y esplendor".

Ahir, però,  va decidir que la cosa ja anava tota sola i que ella podia marxar.  Es va pentinar, es va fer les ungles, es va posar ben guapa i, adormideta, se'n va anar a buscar noves aventures al Cel.

 

Et trobarem a faltar Flora!

El Saltiró ha perdut a la seva "floreta"!